Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Sústredená odborná príprava prRLPs


Sústredená odborná príprava prRLPs
V zmysle nariadenia Veliteľa prRLPs na výcvik vo výcvikovom roku 2011 sa v dňoch 8.3.2011 až 10.3.2011 uskutočnila Sústredená odborná príprava (SOP) v priestore taktických cvičísk BRAVO 1 a BRAVO 2 VVP Lešť.
SOP sa zúčastnili nasledovné odbornosti: Kuchári, vodiči, vodiči - inštruktori.
 
Cieľom odbornej prípravy vodičov, kuchárov a inštruktorov RCHBO bolo vykonať praktický výcvik, ktorý nie je možné vykonať v podmienkach útvarov. Praktický výcvik bol zameraný na odborné činnosti, ktoré nie sú pravidelne precvičované –  terénne jazdy v noci s prístrojmi na nočné videnie, jazdy v obzvlášť náročnom teréne, dekontaminácia techniky v poľných podmienkach. vybudovanie hospodárskej výdajne v poľných podmienkach, skladovanie proviantu v poli a ochrana proviantu proti ZHN.      
            Všetky ciele zamestnania boli splnené na výbornej úrovni. Na strane cvičiacich bolo aj počasie, keďže terén bol zamrznutý a nie rozbahnený. Na zamrznutý povrch sa mohli sťažovať len vodiči, ktorých úlohou počas uvoľňovania zapadnutej techniky bolo aj vybudovanie vodorovnej kotvy. Inštruktori RCHBO svoje ZZKO vybudovali v starej budove na Kóte 700 v priestore BRAVO 1. Snáď najťažšiu úlohu prvý deň plnili kuchári, nakoľko mali na prípravu stravy veľmi krátky čas. Aj napriek časovému stresu kvalita pripravenej stravy neutrpela a to platilo aj počas ďalších dní SOP.RAVO 1.v priestore je ZZKO vybudovali v budoréne,úrovni. va v priestore v stanovenom
Na cvičiacich dozerali skúseným okom inštruktori, ktorí svoje dlhoročné skúsenosti ochotne odovzdávali mladším kolegom. Z pomedzi všetkých inštruktorov treba vyzdvihnúť najmä : práp. Gejzu VAŠKOVIČA (1.rRLPs), práp. Gerhárda KOTELESA (2.rRLPs), práp. Vladislava KAFKU (4.rRLPs)
            Počas SOP si vojaci precvičili činnosti, ktoré niektorí z nich vykonávali prvýkrát či po dlhšej dobe. Zamestnanie doplnilo ich odborné vedomosti a skúsenosti. Z vyhodnocovacích formulárov, ktoré cvičiaci na konci SOP vyplnili, je zjavné, že ich hodnotenie SOP je kladné a oceňujú prínos takýchto cvičení aj v dobe veľmi napätého finančného rozpočtu.


Autor: kpt. Miloš PEŠTA , Foto: rtn. Branislav RYBÁR - Dátum: 14.03.2011
Čítanosť: 20490
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share