Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Predsedníčka vlády SR navštívila srdce vzdušných síl


Predsedníčka vlády SR navštívila srdce vzdušných síl

Dňa 3. februára 2012 navštívila predsedníčka vlády SR Iveta Radičová takzvané „srdce vzdušných síl“ a to brigádu velenia, riadenia a prieskumu vo Zvolene a leteckú základňu Sliač. Témou dnešnej návštevy bol pohotovostný systém - ochrana vzdušného priestoru SR a spoločného vzdušného priestoru v rámci Integrovaného systému protivzdušnej obrany NATO (NATINADS).

V poobedňajších hodinách delegáciu osobne privítal v priestoroch brigády velenia, riadenia a prieskumu vo Zvolene veliteľ vzdušných síl generálmajor Martin Babiak, ktorý počas úvodnej prezentácie v krátkosti oboznámil predsedníčku vlády s hlavnými úlohami, zložením a dislokáciou vzdušných síl. Následne veliteľ zvolenskej brigády plukovník gšt. Juraj Grivna prostredníctvom simulovanej situácie nezákonného zásahu na palube civilného dopravného lietadla (RENEGÁT) oboznámil predsedníčku vlády s činnosťou pohotovostného systému a úlohami, ktoré v takejto situácii vyplývajú pre národnú vládnu autoritu, ktorá jediná má právo vydať rozkaz na prerušenie letu. Takouto národnou vládnou autoritou je podľa národnej legislatívy minister obrany (toho času predsedníčka vlády SR Iveta Radičová, poverená riadením rezortu MO SR), v jeho neprítomnosti minister vnútra, minister spravodlivosti alebo minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.

Po krátkej prehliadke priestorov pohotovostného systému sa delegácia presunula na leteckú základňu Sliač, kde ju privítal jej veliteľ plukovník Vladimír Lisý. Spôsob vykonávania výcviku na bojovej aj výcvikovej letke a spôsobe akým plníme záväzky, ktoré vyplývajú pre vzdušné sily nielen zo zákonov SR, ale aj medzinárodných záväzkov jej priblížili vo svojich prezentáciách veliteľ bojovej letky podplukovník Marián Bukovský, veliteľ výcvikovej letky podplukovník Roman Poláček a náčelník riadenia letovej prevádzky major Miroslav Burčík. Profesionalitu vojenských letcov pani predsedníčka vlády zhrnula do týchto slov „ Letectvo je pýchou nášho štátu“.

Posledným bodom programu bola ukážka priestorov trenažérového centra leteckých simulátorov MiG-29 a L-39, kde pani predsedníčka vlády za asistencie veliteľa bojovej letky úspešne vykonala svoj prvý let na MiG-29.

Slovenské vojenské letectvo má v rámci ozbrojených síl svoje jedinečné postavenie. Je súčasťou integrovaného systému protivzdušnej obrany NATO – NATINADS. „Znamená to, že zabezpečujeme akýsi „poriadok“ vo vzdušnom priestore, pomáhame lietadlám v núdzi a v neposlednom rade môžeme vykonať aj prerušenie letu v prípade zneužitia lietadla napríklad na teroristický útok,“ povedal generálmajor Babiak.

Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová sa na záver rozlúčila týmito slovami: „Chcem povedať, že máme špičkovo pripravených letcov, že máme špičkovo garantované všetky prepojenia, technológie, že sme vysoko hodnotení medzinárodne.“ a zároveň využila túto príležitosť na osobné poďakovanie sa vzdušným silám za pomoc pri či už povodniach, alebo požiaroch. „Pretože napr. pri tom ostatnom vo Vyšnej Boci, nebyť pomoci vzdušných síl, tak by sme ho nezvládli. Jedine vrtuľníky vzdušných síl zvládli tento požiar. Takže pomáhajú pre civilný život a pre našu istotu a obrany schopnosť. A za túto pomoc im ďakujem.“


fotofotofotofotofoto 1foto 1foto 1foto 1foto 3foto 3foto 3

Autor: vvzs - Dátum: 03.02.2012
Čítanosť: 12915
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share