Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Cvičenie TATRA FREEDOM - FULL SCALE 04/12


Cvičenie TATRA FREEDOM - FULL SCALE 04/12
„ ... napätie medzi našou krajinou a susedom Vegeland označovaným aj ako posledná diktatúra v stredoeurópskom regióne, ktoré pretrváva od konca 1. svetovej vojny, v poslednom období eskaluje. S podtextom novoobjavených zdrojov nerastných surovín sa začína otvorene hovoriť o územnom nároku na isté oblasti, ktoré podľa jeho slov od nepamäti patrili Vegelandu ... silovým zložkám u našich severných susedov sa podaril husársky kúsok – zneutralizovali významnú časť teroristickej skupiny RED SUNRISE. Predpokladá sa, že zvyšok siete bude hľadať útočisko v okolitých štátoch ... skupina približne dvadsiatich demonštrantov volala protitatranské heslá a heslá volajúce po pripojení časti našej republiky k Vegelandu. Otvorene vyhlásili že sa snažia infiltrovať do ozbrojených síl s cieľom získať sympatizantov. Demonštrácia bola ukončená za asistencie policajtov zložiek ... z prostredia vojenskej polície prenikla informácia o vlámaní sa do vojenského objektu v Sklennom. Bol odcudzený bližšie nešpecifikovaný vojenský materiál, nešlo však o zbrane ... NGŠ OS Tatranskej republiky informoval, že v posledných hodinách došlo k pokusom o prieniky neoprávnených osôb do vojenských objektov ... s platnosťou od 00:00 SELČ 11.10.2012 vojenské velenie Vegelandu vyhlásilo bezletovú zónu. Podľa súradníc bezletová zóna zasahuje do vzdušných priestorov Tatranskej republiky a Berglandu. Legálnosťou zriadenia bezletovej zóny sa už zaoberá EÚ a OSN ... jednotlivci a malé skupinky sa pokúšali preliezť plot v menej strážených objektoch. Príslušníci ochrany objektov ich včas zadržali. U niektorých boli nájdené podrobné plány objektov ... v zmysle zákona prezident Tatranskej republiky na návrh vlády vyhlásil vojnový stav. Podľa neho bezprostredne hrozí napadnutie cudzou štátnou mocou bez vypovedania vojny. Vyhlásenie vojnového stavu sa vzťahuje na celé územie Tatranskej republiky ...“

       V zmysle tohto scenára sa v dňoch 8. – 12. októbra 2012 v brigáde velenia, riadenia a prieskumu konalo v poradí už ôsme cvičenie zamerané na prípravu TACEVAL s názvom Tatra Freedom – Full Scale 04/2012. Nosnou témou na pozadí prebiehajúceho syntetického cvičenia bolo plnenie úloh, ktoré si Stredisko riadenia a uvedomovania (Control and Reporting Centre – CRC) nedokáže zabezpečiť v plnom rozsahu – logistická podpora a ochrana síl a prostriedkov. Takto bola preverená reakcia a činnosť pohotovostných zmien CRC pri riešení neštandardných situácií vo vzdušnom priestore v čase mieru, krízy a vojny aj s podporou SAM allocators z nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády. Prvýkrát bola do syntetickej časti cvičenia zakomponovaná aj živá časť – LIVEX, keď lietadlá QRA(I) zo zmiešaného krídla Sliač v jednom prípade poskytovali „emergency assistance“ lietadlu z dk Kuchyňa v núdzi a sprevádzali lietadlo „v núdzi“ z dk Kuchyňa na letisko Sliač. Aj v druhom prípade bezpečne priviedli „lietadlo prebehlíka z Vegelandu“ na Sliač, aby vzápätí pôsobili proti dvojici vrtuľníkov Vegelandu pri Rimavskej Sobote. 
     V priebehu troch dní bolo preverené dodržanie časových noriem stanovených pre uvádzanie do pohotovosti, systém prenikania signálov, rozkazov a nariadení pri riešení širokého spektra neštandardných situácií a ohrození. V komplexe boli preverené oblasti od logistického zabezpečenia cez CBRN, zdravotnícke zabezpečenie, ochranu síl a prostriedkov až po riešenie mierového nedoplnenia a aj prípadných strát.
Vysokú vážnosť prebiehajúcemu cvičeniu prikladá aj veliteľ Vzdušných síl OS SR plukovník Ing. Miroslav Korba. Sprevádzaný náčelníkom štábu veliteľstva VzS plukovníkom Ing. Stanislavom Hurčíkom sa cvičenia aktívne zúčastnil. Veliteľovi VzS, jeho zástupcovi a NŠ zo slovenskej legislatívy vyplývajú právomoci, ale aj povinnosti vo vzťahu k ochrane suverenity a integrity vzdušného priestoru Slovenskej republiky. Ako určený národný veliteľ (Designated National Commander – DNC) veliteľ VzS plk. Korba osobne v prvý deň cvičenia aktívne vstupoval do rozhodovacieho procesu pri riešení situácie vo vzdušnom priestore, druhý deň syntetického cvičenia bol touto funkciou poverený NŠ VzS plk. Hurčík. Brigádu velenia, riadenia a prieskumu počas cvičenia Tatra Freedom – Full Scale 04/2012 navštívili aj pridelennec obrany spojených štátov podplukovník Larry D. Harrison a letecký pridelenec podpklukovník Christopher W. Burelli.
 


Autor: bvrps , Foto: por. Ing. Marián DOLNÍK - Dátum: 12.10.2012
Čítanosť: 19682
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share