Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Úspešná previerka


Úspešná previerka

Zvolenská brigáda velenia, riadenia a prieskumu vzdušných síl zorganizovala 3. a 4. septembra v hornatom teréne medzi Zvolenom a Banskou Bystricou prvý ročník 24-hodinovej súťaže v základných bojových zručnostiach (24 HIMC).

Podľa veliteľa brigády plukovníka gšt. Miloša Mosného a jeho zástupcu podplukovníka Vladimíra Jaklovského chceli predovšetkým prebudiť aktivitu a súťaživosť vojakov a poddôstojníkov v rámci brigády. Podplukovník Jaklovský pripomenul, že po vydarenom minuloročnom nultom ročníku v tomto roku ešte zvýšili náročnosť súťaže. Súťažiaci museli prekonať jej časť nočným pochodom v zalesnenom teréne.

Cieľom súťaže, ktorá trvala presne 24- hodín bolo preveriť vybrané bojové zručnosti jednotlivca a malého tímu. Súťažné družstvá, ktoré pozostávali z veliteľa a štyroch členov (okrem toho ešte s nimi bežal aj náhradník, ktorý mohol po povolení riadiaceho na jednotlivých kontrolných bodoch vystriedať jedného člena tímu) čakalo celkom deväť kontrolných bodov. Na nich boli preverované ich praktické vedomosti zo streleckej a taktickej prípravy, topografie, rchbo, zdravotnej, spojovacej a ženijnej prípravy. Okrem iného ich čakala aj úplná „rozborka“ a „zborka“ samopalu vzor 58 so zásobníkom bez bodáku na čas so zaviazanými očami, ale aj postavenie stanu S-65 v čo najkratšom čase, v ktorom potom prespali. Počas presunu museli poskytnúť prvú pomoc a vyniesť zraneného vojaka z bojiska, taktická príprava preverila činnosť vojaka v zastavanom priestore pri bojovej činnosti. Každý účastník súťaže musel mať pri štarte i v cieli hmotnosť batohu minimálne 10 kilogramov. Všetky nástrahy súťaže nakoniec najlepšie zvládlo družstvo roty podpory velenia veliteľstva vzdušných síl pod vedením rotného Mariána Kučeru.

V organizovaní súťaže chcú vo zvolenskej brigáde, ktorá má svoje jednotky rozmiestnené po celom území Slovenska, pokračovať aj v budúcnosti. Význam súťaže pre preverenie bojových zručností profesionálnych vojakov vyzdvihol aj Hlavný poddôstojník OS SR štábny nadrotmajster Vladimír Beluš. Poznamenal, že obdobné súťaže by sa mohli organizovať aj v iných zložkách ozbrojených síl.


Úspešná previerkaÚspešná previerkaÚspešná previerkaÚspešná previerkaÚspešná previerkaÚspešná previerkaÚspešná previerkaÚspešná previerkaÚspešná previerkaÚspešná previerkaÚspešná previerkaÚspešná previerkaÚspešná previerkaÚspešná previerkaÚspešná previerkaÚspešná previerkaÚspešná previerkaÚspešná previerkaÚspešná previerkaÚspešná previerka

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 05.09.2014
Čítanosť: 7468
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share