Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Aj deťom z detského domova sa páči služba vojakov


Aj deťom z detského domova sa páči služba vojakov
Vedenie Detského domova "Ratolesť" v Tŕní pri Zvolene sa rozhodlo priblížiť len niekoľko dní pred populárnym sviatkom so skratkou MDD prácu vojakov formou návštevy Kasární Slovenského národného povstania vo Zvolene.
 
V rámci pripraveného dopoludňajšieho programu strávilo dňa 30. mája 2016 niekoľko desiatok mladých ľudí z domova pod velením vojakov. Na jednotlivých stanovištiach boli pre nich vojakmi zo skupiny vnútorného riadenia, roty podpory velenia vzdušných síl ako aj z práporu rádiolokačného prieskumu v štruktúre Krídla velenia, riadenia a prieskumu Zvolen pripravené vskutku pestré teoretické ale aj praktické ukážky. Nechýbala streľba zo vzduchovky, informácia o biologickej ochrane letísk s využitím vtáctva, informácia o hasičskej technike, spojenie rádiovými stanicami, najmä chlapcami obľúbené zbrane, výstroj a chemické prostriedky vojaka.
 
Výrazným spestrením bola praktická ukážka z práce vojenskej polície s využitím služobných psov z Hronseku pod vedením inštruktora rtm. Dušana Krupu z odboru výcviku a kynológie. Reálne vyhľadávanie drog a výbušnín je vždy niečím výnimočným nielen pre mladých návštevníkov prezentačných aktivít ozbrojených síl, ale aj pre dospelých doprevádzajúcich skupiny návštevníkov.
Na program nadviazala prednáška o národných a vojenských tradíciách Slovákov a informácie o pamätných miestach vo zvolenskom regióne v podaní náčelníka Strediska kultúrno – osvetových činností posádky Zvolen. 
 
Séria daného typu aktivít, ktoré sú súčasťou informovanosti o vojakoch a o ich každodennom plnení úloh doma a aj v zahraničí, nie je len prezentáciou ozbrojených síl. Výchovný rozmer rozvíjania vlasteneckého cítenia mladej generácie Slovákov v spojitosti s osobnosťami a udalosťami národných a vojenských dejín dopĺňa všetky akcie spojené s vojakmi a verejnosťou. Návšteva z Detského domova Tŕnie tesne pred sviatkom všetkých detí vo zvolenskom SKOČi bola jednou z mnohých. Zážitky a spomienky na ňu však zásluhou zainteresovaných zostanú v pamäti ešte na dlhú dobu.


Autor: mjr. Zdenko BARANEC , Foto: por. Peter ŠUJANSKÝ - Dátum: 02.06.2016
Čítanosť: 4032
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share