Preskocit navigáciu

Záložníci stavajú v Lešti pontónový most


Záložníci stavajú v Lešti pontónový most
V priestoroch Centra výcviku Lešť sa od 20. septembra do 1. októbra uskutočňuje výcvik aktívnych záloh seredského ženijného práporu. Ide už o jubilejný piaty ročník prípravy. Ženijný prápor bol prvým, ktorý ich prípravu v rámci OS SR začal.
Veliteľ prípravy záložníkov kapitán Ján Nadžady hovorí, že na výcviku sa zúčastňuje celkom 38 záložníkov (z toho jedna žena) a jeho súčasťou je aj 6 kadetov posledného ročníka Akadémie ozbrojených síl z Liptovského Mikuláša. Podľa veliaceho poddôstojníka jednotky aktívnych záloh rotmajstra Ondreja Mesároša, ktorý sa výcviku záloh pravidelne zúčastňuje, cieľom a úlohou výcviku aktívnych záloh je pripraviť rotu na riešenie úloh domáceho krízového manažmentu v prípade riešenia živelných katastrof. V tomto roku sa ich príprava posunula kvalitatívne zasa o kus ďalej. Miesto prievozového prepraviska, precvičujú výstavbu 60 tonového mostového prepraviska, ktoré slúži na premostenie rieky.
“Medzi záložníkmi je väčšina skúsených, ktorí sa každoročne zúčastňujú výcviku, ale nájdu sa aj noví, ktorých sa darí v priebehu cvičenia veľmi dobre zapracovať do kolektívu. Pripravujeme ich na pozície v rámci pontónovej jednotky od veliteľa čaty, veliteľov družstiev až po základné ženijné odbornosti. S ich prístupom k výcviku sme veľmi spokojní. Oproti minulosti ich v tomto roku čaká aj priame zapojenie do medzinárodného cvičenia ženijných jednotiek Blonde Avalanche, ktoré sa po štyroch rokoch znova koná na Slovensku. Budú tak mať možnosť spolupracovať aj so ženistami z Maďarska, Rumunska a Ukrajiny, ale aj so zástupcami domácich záchranných a bezpečnostných zborov.“
Podľa veliteľov medzi najlepších záložníkov patria bratia – dvojičky: rotný v zálohe Ľubomír Kukura a desiatnik v zálohe Rastislav Kukura, ako aj desiatnik v zálohe Jozef Metes. Nechýbali doteraz ani na jednom z piatich ročníkov prípravy ženistov. Medzi chlapmi sa nestratila svojimi výkonmi ani jediná žena, vojačka 2.stupňa Martina Humajová Petrenková. Záložníci sa podľa vlastných slov tešia, že môžu byť súčasťou medzinárodného cvičenia. Rovnako aj kadeti 5. ročníka AOS Liptovský Mikuláš. „Už o rok budeme vo svojich vojenských útvaroch po skončení školy veliť jednotkám, preto je súčasné cvičenie so záložníkmi ako aj cvičenie Blonde Avalanche dobrou školou a previerkou našich schopností,“ hovorí jeden z nich Tomáš Vrbovský.

Záložníci stavajú v Lešti pontónový mostZáložníci stavajú v Lešti pontónový mostZáložníci stavajú v Lešti pontónový mostZáložníci stavajú v Lešti pontónový mostZáložníci stavajú v Lešti pontónový mostZáložníci stavajú v Lešti pontónový mostZáložníci stavajú v Lešti pontónový mostZáložníci stavajú v Lešti pontónový mostZáložníci stavajú v Lešti pontónový mostZáložníci stavajú v Lešti pontónový mostZáložníci stavajú v Lešti pontónový mostZáložníci stavajú v Lešti pontónový mostZáložníci stavajú v Lešti pontónový mostZáložníci stavajú v Lešti pontónový mostZáložníci stavajú v Lešti pontónový mostZáložníci stavajú v Lešti pontónový mostZáložníci stavajú v Lešti pontónový mostZáložníci stavajú v Lešti pontónový mostZáložníci stavajú v Lešti pontónový mostZáložníci stavajú v Lešti pontónový mostZáložníci stavajú v Lešti pontónový mostZáložníci stavajú v Lešti pontónový mostZáložníci stavajú v Lešti pontónový most

Autor: MO SR Jozef Žiak , Foto: MO SR Jozef Žiak - Dátum: 27.09.2021
Čítanosť: 3694
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share