Preskocit navigáciu

Položenie vencov na vojnovom cintoríne v Trenčíne-Kubrej


Položenie vencov na vojnovom cintoríne v Trenčíne-Kubrej

Pri príležitosti včerajšieho Medzinárodného dňa vojnových veteránov, ktorého symbolom je červený mak, a zároveň 103. výročia ukončenia 1. svetovej vojny, si veliteľ pozemných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky generálmajor Ivan Pach spoločne s primátor mesta Trenčín Richardom Rybníčkom ako aj s členmi klubu generálov, vojnových veteránov, Slovenského zväzu proti fašistických bojovníkov a ďalšími hosťami položením vencov uctili obete prvého svetového konfliktu. Pietna spomienka sa konala v komornej atmosfére na vojnovom cintoríne v Trenčíne – Kubrej, ktorý sa do dnešnej reprezentatívnej a dôstojnej podoby dostal najmä vďaka Klubu Generálov SR pod vedením už zosnulého generálporučíka v.v. Pavla Honzeka.

V príhovore podplukovníka Juraja Sitáša odzneli slová úcty padlým hrdinom, ktorí za našu dnešnú slobodu položili to najcennejšie – svoj život. V tichej spomienke prítomní hostia zapálili na hroboch sviečky a uctili si obete vojen a ozbrojených konfliktov.

Na cintoríne v Kubrej je pochovaných celkovo 771 padlých vojakov, z toho 338 Slovákov a Čechov, 24 Talianov, 112 Maďarov, 11 Rakúšanov, 54 Poliakov, 122 Rumunov, 4 Nemci, 86 Rusov, 17 Turkov a traja neznámi vojaci.

Na flámskych poliach

Na poliach flámskych kvitnú maky divé,
rad za radom lemujú biele kríže clivé.
Tu ležíme. Na oblohe škovránky statočne
svoju pieseň spievajú, hukotom zbraní
pod nimi neprestajne rušenú.
 
My už však nevstaneme a je to možno zdanie,
že včera ešte žili sme, milovali a boli milovaní.
Teraz len ticho ležíme na tejto flámskej pláni.
Náš boj však zasa iní prevezmú.
 
Do vašich rúk dáme svoju pochodeň
a vy ju neste v diaľ. Ak by Vám zhasla,
spomeňte si na náš žiaľ,
že sme tu padli zbytočne.
Len divé maky červené ďalej rastú
na poliach flámskych.

Položenie vencov na vojnovom cintoríne v Trenčíne-KubrejPoloženie vencov na vojnovom cintoríne v Trenčíne-KubrejPoloženie vencov na vojnovom cintoríne v Trenčíne-KubrejPoloženie vencov na vojnovom cintoríne v Trenčíne-KubrejPoloženie vencov na vojnovom cintoríne v Trenčíne-KubrejPoloženie vencov na vojnovom cintoríne v Trenčíne-KubrejPoloženie vencov na vojnovom cintoríne v Trenčíne-KubrejPoloženie vencov na vojnovom cintoríne v Trenčíne-KubrejPoloženie vencov na vojnovom cintoríne v Trenčíne-KubrejPoloženie vencov na vojnovom cintoríne v Trenčíne-KubrejPoloženie vencov na vojnovom cintoríne v Trenčíne-KubrejPoloženie vencov na vojnovom cintoríne v Trenčíne-KubrejPoloženie vencov na vojnovom cintoríne v Trenčíne-KubrejPoloženie vencov na vojnovom cintoríne v Trenčíne-KubrejPoloženie vencov na vojnovom cintoríne v Trenčíne-KubrejPoloženie vencov na vojnovom cintoríne v Trenčíne-KubrejPoloženie vencov na vojnovom cintoríne v Trenčíne-KubrejPoloženie vencov na vojnovom cintoríne v Trenčíne-KubrejPoloženie vencov na vojnovom cintoríne v Trenčíne-KubrejPoloženie vencov na vojnovom cintoríne v Trenčíne-Kubrej

Autor: Sek vel.PS , Foto: Sek vel.PS - Dátum: 12.11.2021
Čítanosť: 2949
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share