Preskocit navigáciu

Rozlúčka s príslušníkmi OS SR odchádzajúcimi do mierovej misie UNFICYP


Rozlúčka s príslušníkmi OS SR odchádzajúcimi do mierovej misie UNFICYP

    V centre mesta Nitra na Svätoplukovom námestí sa v stredu 6. septembra 2023 uskutočnila slávnostná rozlúčka s profesionálnymi vojakmi pri príležitosti ich vyslania na plnenie úloh na tretí najväčší ostrov ležiaci v Stredozemnom mori – Cypre do mierovej misie OSN UNFICYP.

So 119 vojakmi sa prišiel osobne rozlúčiť zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR – náčelník štábu generálmajor Peter Babiar, hlavný poddôstojník OS SR štábny nadrotmajster Marcel Kaniak, veliteľ pozemných síl OS SR generálmajor Ivan Pach, veliteľ 1.mechanizovanej brigády brigádny generál Alexander Kollárik, velitelia práporov priamo podriadených 1.mechanizovanej brigáde, predstavitelia miestnych bezpečnostných a záchranných zložiek, rodiny a priatelia príslušníkov odchádzajúcej jednotky.

Počas slávnostnej ceremónie odzneli príhovory a jeden z nich patril aj veliteľke slovenského kontingentu UNFICYP podplukovníčke Kataríne Gargalíkovej, ktorá bude prvou ženouveliteľkou jednotky v zahraničí v celej histórii OS SR. Ako sama uviedla: „Týždne prípravy na plnenie úloh mimo územia Slovenskej republiky máme za sebou. Počas jednotlivých dní sme si navzájom preukazovali úctu, rešpekt, zodpovedný prístup a spolupatričnosť. Vytvorili sme jeden tím, ktorý je schopný pôsobiť v medzinárodnom prostredí pod záštitou medzinárodnej organizácie a zvládať každodenné plnenie špecifických úloh.“ Na záver vyslovila poďakovanie smerom k rodinným príslušníkom, blízkym, priateľom a kolegom za každé jedno gesto podpory a zaželala pevné zdravie a mnoho energie pre zvládnutie každodenných aktivít.

Bezprostredne po príhovoroch obchádzajúcu jednotku požehnal štábny kaplán major Ján Ostapčuk so slovami, aby nezabúdali, že sú silní a odhodlaní vojaci a že sú pripravení prekonať akúkoľvek prekážku, ktorá sa im postaví do cesty.

Hlavnou úlohou našej jednotky na Cypre je zabrániť obnoveniu ozbrojeného konfliktu medzi grécko-cyperskou a turecko-cyperskou komunitou podporovanou tureckými ozbrojenými silami, prispieť k udržaniu a obnove práva, poriadku a návratu do normálneho stavu. Vyslaním jednotiek preukázala Slovenská republika jasný dôkaz o tom, že patrí medzi demokratické štáty súčasného sveta, ktorý sa podieľa na budovaní demokratických hodnôt aj v iných krajinách a tým si posilňuje svoje postavenie v medzinárodnom spoločenstve.


Rozlúčka s príslušníkmi OS SR odchádzajúcimi do mierovej misie UNFICYPRozlúčka s príslušníkmi OS SR odchádzajúcimi do mierovej misie UNFICYPRozlúčka s príslušníkmi OS SR odchádzajúcimi do mierovej misie UNFICYPRozlúčka s príslušníkmi OS SR odchádzajúcimi do mierovej misie UNFICYPRozlúčka s príslušníkmi OS SR odchádzajúcimi do mierovej misie UNFICYP

Autor: Ve1.mb, 12.mpr , Foto: 12.mpr - Dátum: 11.09.2023
Čítanosť: 1451
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share