Preskocit navigáciu

Oslobodenie miest Partizánske a Topoľčany


Oslobodenie miest Partizánske a Topoľčany

Udalosti z marca roku 1945 si dňa 3. apríla 2024 v meste Partizánske a 5. apríla 2024 v meste Topoľčany spoločne so zástupcami Mestských úradov, poslancami Mestských zastupiteľstiev, vojnovými veteránmi a ďalšími významnými osobnosťami miest pripomenuli aj príslušníci 1. mechanizovanej brigády z Topoľčian.

Súčasťou osláv mesta Partizánske boli sprievodné podujatia - jedným z nich bol aj 27. ročník Behu oslobodenia mesta, ktorého sa zúčastnili žiaci základných škôl. Po vyhodnotení a ocenení žiakov primátorom mesta nasledovalo slávnostné otvorenie výstavy „Ženy v SNP“ v Mestskej galérii, ktorého sa zúčastnil aj veliteľ  1.mechanizovanej brigády brigádny generál Alexander Kollárik. Následne sa delegácie presunuli na námestie SNP, kde hostí privítal primátor mesta Partizánske Jozef Božik, ktorý počas svojho príhovoru vyzdvihol, že hodnoty ako sloboda, demokracia a mier nie sú samozrejmosťou. Po slávnostných príhovoroch boli na znak mieru vypustené  balóny a biele holubice. Program osláv vyvrcholil pietou, v ktorej delegácie vzdali hold všetkým padlým hrdinom položením vencov.

Dva dni po oslavách oslobodenia mesta Partizánske, sa oslavy konali aj v meste Topoľčany. Oslavy začali slávnostným sprievodom všetkých zúčastnených, od nádvoria Radnice mesta Topoľčany k pomníku hrdinov SNP, sprevádzaný vojenskou hudbou. Na pietnom stretnutí pri pomníku hrdinov SNP všetci spoločne vzdali úctu tým, ktorí padli v  bojoch na jar v roku 1945. Náčelník štábu topoľčianskej brigády plukovník Gabriel Janovics položil veniec na znak úcty padlým vojakom. Po pietnom akte kladenia vencov sa prítomným prihovorila primátorka mesta Topoľčany Alexandra Gieciová. Počas príhovoru odzneli slová o hrôzach a krutosti vojny, ktorá zasiahla celý svet, nevynímajúc naše mesto. „Ľudí, ktorí ju zažili, sa dotkla materiálne, ekonomicky, vojensky a najmä ľudsky. A pred 79 rokmi prišiel deň, ktorý bol pre náš región prísľubom nového začiatku, novej éry bez fašistickej zloby a lepšieho života“.  


Oslobodenie miest Partizánske a TopoľčanyOslobodenie miest Partizánske a TopoľčanyOslobodenie miest Partizánske a TopoľčanyOslobodenie miest Partizánske a TopoľčanyOslobodenie miest Partizánske a TopoľčanyOslobodenie miest Partizánske a TopoľčanyOslobodenie miest Partizánske a TopoľčanyOslobodenie miest Partizánske a Topoľčany

Autor: Ve1.mb , Foto: Ve1.mb - Dátum: 12.04.2024
Čítanosť: 215
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share