Mnohonárodnej bojovej skupine NATO na Slovensku velia od dnešného dňa partneri zo Španielskeho kráľovstva


Mnohonárodnej bojovej skupine NATO na Slovensku velia od dnešného dňa partneri zo Španielskeho kráľovstva

     Španielsko dnes v Centre výcviku Lešť oficiálne prevzalo od Českej republiky velenie Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku. Španielsky kontingent sa zároveň zhostil vedúcej úlohy v rámci procesu rozšírenia tohto mnohonárodného bojového zoskupenia na úroveň brigády. Slávnostný ceremoniál výmeny velenia sa uskutočnil aj za účasti prezidenta SR a hlavného veliteľa Ozbrojených síl SR Petra Pellegriniho, ako aj delegácie z rezortu obrany na čele s podpredsedom vlády a ministrom obrany SR Robertom Kaliňákom a tiež za prítomnosti ministra zahraničných vecí a európskych záležitosti SR Juraja Blanára a ďalších významných hostí.

     „Som presvedčený, že široké spôsobilosti španielskych ozbrojených síl budú na prospech celej transformácie a pomôžu nielen nám, ale aj celej mnohonárodnej bojovej brigáde,“ uviedol minister R. Kaliňák. Ide predovšetkým o spôsobilosti zabezpečujúce velenie a riadenie, ako aj manévrové či podporné spôsobilosti vrátane logistiky a ženijného zabezpečenia. Minister R. Kaliňák zároveň poďakoval českej strane za to, že v rámci kreovania mnohonárodného bojového zoskupenia na Slovensku na seba ako prvá aktívne prevzala zodpovednosť vedúcej krajiny. „Náš sused, brat a priateľ prišiel ako prvý a za dva roky ukázal, ako má vyzerať spolupráca medzi viacerými krajinami,“ priblížil minister R. Kaliňák.

     Popri Španielsku a Česku pôsobia v rámci mnohonárodného zoskupenia na Slovensku aj príslušníci ozbrojených síl Nemecka, Portugalska, Spojených štátov a Slovinska. V rámci transformácie mnohonárodnej práporovej skupiny na brigádu sa k nim od dnešného dňa pridajú aj rumunskí a tureckí vojaci. Základnou úlohou mnohonárodných bojových skupín na východnom krídle NATO je preukázanie pripravenosti Aliancie kolektívne reagovať na bezpečnostné hrozby a v prípade zhoršenia bezpečnostnej situácie voči nim kolektívne brániť jej členské krajiny - vrátane SR a jej obyvateľstva.


Mnohonárodnej bojovej skupine NATO na Slovensku velia od dnešného dňa partneri zo Španielskeho kráľovstva

Autor: MO SR - KOd , Foto: autor - Dátum: 03.07.2024
Čítanosť: 112
Verzia pre tlač

Skočiť na menu