Preskocit navigáciu

Jubileum Ordinariátu


Jubileum Ordinariátu

V prvý marcový deň sa v katedrále Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR zasvätenej sv. Šebastiánovi, v bratislavskej mestskej časti Rača, uskutočnila slávnostná svätá omša. Príslušníci ozbrojených síl a ozbrojených zborov si takto pripomenuli 9. Výročie vzniku Ordinariátu OS a OZ SR, ako špecifickej inštitucionalizovanej diecézy zabezpečujúcej duchovnú službu katolíckym veriacim v silových a záchranných zložkách štátu.

Hlavným celebrantom slávnosti bol Mons. František Rábek, ordinár OS a OZ SR. Ako koncelebranti sa s ním k novému obetnému stolu z tatranskej žuly a pod novou monumentálnou mozaikou majstra Ivana Marka Rupnika postavili trnavský pomocný biskup Mons. Ján Orosch a emeritný trnavský biskup Mons. Dominik Tóth, ako aj vojenskí, policajní, hasičskí a väzenskí kapláni za účasti predstaviteľov a príslušníkov silových rezortov a zložiek Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR. Za ministerstvo obrany bol prítomný vedúci služobného úradu MO SR JUDr. Peter Plučinský.

Ordinár Rábek vo svojom príhovore prítomným priblížil osobnosť a príklad hlavného patróna diecézy i katedrály sv. Šebastiána, vojaka a mučeníka, ktorý svojim posolstvom, že Boha treba poslúchať viac, ako ľudí je v dnešnom čase rastúcich útokov na vieru v Boha a kresťanstvo žiarivým príkladom svedectva opravdivého kresťanského života zvlášť pre kresťanov slúžiacich v ozbrojených zložkách štátu v službe pokoju, mieru, zákonnosti a ochrany života a majetku občanov štátu.

Pripomenul tiež deväť rokov pôsobenia ordinariátu medzi príslušníkmi ozbrojených síl a ozbrojených zborov. Aj vojenských kaplánov v zahraničných operáciách medzinárodného krízového manažmentu. Vojenskí kňazi pôsobili spoločne so slovenskými vojakmi na Balkáne v Kosove, v Afrike v misii UNMEE v Eritrei, v Iraku a v súčasnosti na Cypre a v najnáročnejšej aj z hľadiska bezpečnosti operácii ISAF v Afganistane. Biskup Rábek spomenul, že mnohé úlohy sa podarilo splniť, ale mnoho práce je ešte pred príslušníkmi Ordinariátu. Zvýraznil dôležitosť starostlivosti o rodinu vojakov a osobitne o rodiny tých príslušníkov ozbrojených síl, ktorí plnia úlohy v zahraničí.

Slávnosť svojou prítomnosťou obohatili aj Maltézski rytieri na čele s veľvyslancom rádu na Slovensku Francisom Martinom Ó Donnellom, čestné stráže Ozbrojených síl SR, Policajného zboru, Hasičského záchranného zboru a Väzenskej a justičnej stráže so svojimi štandardami, ale aj hudba Ozbrojených síl SR a zbor Jána Pavla II. z Vajnor.


Jubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum Ordinariátu

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 02.03.2012
Čítanosť: 16632
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share