Preskocit navigáciu

Opäť "boje" v Bratislave


Opäť

Výstrely z diel, dávky zo samopalov a guľometov i rachot motorov obrnenej techniky – to všetko bolo súčasťou ukážok bojov o oslobodenie Bratislavy. V utorok 8. mája, v centre hlavného mesta proti sebe „bojovali“ štyri desiatky mužov a žien v uniformách Wehrmachtu a približne 60 vojakov predstavujúcich jednotky Červenej armády.

Medzi divákmi boli aj zástupcovia náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálmajor Miroslav Kocian a generálporučík Jaroslav Vývlek, slovenskí antifašisti, ako aj traja ruskí generáli, priami účastníci oslobodzovania Československa.

„Pri príprave ukážok bojov sme poskytovali predovšetkým metodickú pomoc, aby vyzerali čo najhodnovernejšie,“ povedal podplukovník Miloslav Čaplovič, riaditeľ Vojenského historického ústavu, ktorý podujatie spoluorganizoval. Generálmajor vo výslužbe Boris Arsentievič Litvin, ktorý bojoval na Dukle, konštatoval: „Iste, je to tak trochu hra, ale s veľmi ušľachtilým poslaním. Ukázať najmä mladým, že sloboda a porážka fašizmu nebola zadarmo, že si vyžiadala veľa utrpenia a obetí.“

Názor ruského generála iba potvrdzuje slová ministra obrany Martina Glváča, ktorý pri príležitosti sviatku 8. mája povedal, že zostávame dlžní vo výučbe mladej generácie, pretože: „Aj pripomínaním si takýchto sviatkov plníme určitú úlohu a určitý deficit voči mladej generácii, aby sa zamyslela nad tým, čo sa to tu udialo a koľko ľudí zomrelo.“

„Nesmieme nikdy zabudnúť na vojakov, ktorí oslobodili našu krajinu. Protifašistické boje sú jedným zo základov tradícií našich ozbrojených síl,“ zdôraznil generálporučík Vývlek. „Mimoriadne ma teší, že je tu veľa mladých ľudí. Kto vie, možno sa niektorí z nich časom stanú súčasťou našich budúcich aktívnych záloh,“ dodal s úsmevom.


Opäť Opäť Opäť Opäť Opäť Opäť Opäť Opäť Opäť Opäť Opäť Opäť Opäť

Autor: MO SR - Pavol Vitko , Foto: autor - Dátum: 09.05.2012
Čítanosť: 11644
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share