Preskocit navigáciu

Spoločný výcvik vojenských potápačov SR a Maďarska.


Spoločný výcvik vojenských potápačov SR a Maďarska.
            Podľa plánu výcviku žprPS pre rok 2014 bol v mesiaci február v ženijnom útvare  Szentes, Maďarsko vykonaný spoločný výcvik vojenských potápačov SR a Maďarska.
 
Počas tejto teoretickej časti výcviku bol odprezentovaný systém fungovania vojenských potápačov v Maďarsku a na útvare EOD v Budapešti a postupy na prácu a likvidáciu munície nájdenej pod vodou. Zároveň bola predvedená praktická ukážka maďarských potápačských výstrojov a tiež praktická ukážka ťažkého potápačského výstroja pri práci v bazéne.
Maďarskí kolegovia využívajú možnosť kooperovať a začleňovať svojich potápačov do rôznych NATO spojeneckých projektov a štruktúr, čo im otvára obrovské
možnosti na kooperáciu s inými jednotkami vo svete. Zároveň sa týmto spôsobom oboznamujú s aktualizovanými postupmi a procedúrami iných vyspelejších armád, ktoré môžu následne implementovať do svojich pracovných postupov.
Zložitejšie činnosti ako odstraňovanie výbušného materiálu z trupu lodí, priehradných múrov alebo odmínovanie mostov predstavili slovenskí potápači.
Predvedenie daných zručností bude predmetom praktického výcviku v júni v Maďarsku.
 
Vzhľadom na priebeh predmetnej zahraničnej aktivitu môžeme zodpovedne konštatovať, že vojenskí potápači OS SR disponujú vysokým stupňom vedomostí a zručností, a hoci sú početne malým prvkom OS SR, rozhodne patria medzi najvýraznejšie.
Aktivita bola vykonaná v súlade s plánom bilaterálnej spolupráce medzi OS SR a maďarskými obrannými silami a mala pozitívny vplyv na upevňovanie vzťahov medzi uvedenými ozbrojenými silami.


Autor: zprPS , Foto: zprPS - Dátum: 03.03.2014
Čítanosť: 6506
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share