Preskocit navigáciu

Prvá fáza Slovenského štítu 2015 úspešná


Prvá fáza Slovenského štítu 2015 úspešná

Dnes bola ukončená prvá fáza cvičenia Slovenský štít 2015, ktorá prebehla formou Komplexného štábneho nácviku na strategickej úrovni. Cieľom bolo precvičiť príslušníkov Generálneho štábu OS SR v schopnosti plánovať vojenské ťaženia na obranu SR s podporou spojencov. Náčelník generálneho štábu predložený koncept vojenského ťaženia schválil a vydal ďalšie pokyny na vypracovanie operačného plánu.


„Ciele a úlohy komplexného štábneho nácviku boli splnené“, zhodnotil výsledok prvej fázy riadiaci cvičenia generálmajor Pavel Macko. Prvotné vyhodnotenie cvičenia bolo vykonané formou „hot wash-up“, kedy riadiaci funkcionári aj cvičiaci mali možnosť prezentovať svoje poznatky z práve ukončenej fázy. Táto fáza vytvorila predpoklady pre pokračovanie plánovania, ktorého výsledkom bude schválený operačný plán NGŠ OS SR.


Cvičenie plánoval a pripravoval tím pod vedením plk. Ivana PACHA, NJ7 GŠ OS SR. Tím preukázal nielen svoje profesionálne skúsenosti, ale aj veľkú dávku iniciatívy, vďaka ktorej sa podarilo pripraviť a vykonať KŠN tak, aby ciele a úlohy cvičenia stanovené NGŠ OS SR boli naplnené. Na splnení úloh prípravy a vykonania sa významne podieľal pplk. Norbert HRÍB, ktorý počas cvičenia plnil úlohu náčelníka riadiaceho štábu, ale aj mjr. Peter KOVÁCS, príslušník J2, ktorý zo svojim tímom vytvoril scenár cvičenia. Už tradične, prípravu technického a materiálneho zabezpečenia cvičenia mali príslušníci J4 a J6, ktoré pod vedením mjr. Vladimíra BENEDEKA a kpt. Dušana VIDA vytvorili potrebné podmienky pre prácu štábu.


FotoFotoFotoFoto

Autor: OS SR - OOdNGŠ , Foto: MO SR - Michal Psota - Dátum: 24.04.2015
Čítanosť: 6219
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share