Preskocit navigáciu

Pontonieri na Behu veteránov


Pontonieri na Behu veteránov

Na vojnovom cintoríne v Petržalke – Kopčanoch sa dňa 11. novembra, teda presne v deň výročia ukončenia 1. svetovej vojny, konala pietna spomienka za všetkých vojnových veteránov. Na tomto cintoríne je pochovaných 331 vojakov rôznych národností; vznikol v priebehu 1. svetovej vojny - v roku 1916 ako doplnok vojenského lazaretu, kde ležali väčšinou ťažko ranení vojaci Rakúsko-uhorskej monarchie, ale aj iní vojaci bojujúcich strán.

Deň vojnových veteránov, v niektorých krajinách známy aj ako Deň červených makov, si svet pripomína v deň výročia ukončenia 1. svetovej vojny. Prímerie po štvorročnom krvavom konflikte bolo podpísané 11. novembra 1918 o 11. hodine a 11. minúte v Compiégne vo Francúzsku.

Súčasťou spomienkového podujatia bol aj beh vo vojenskej výstroji prihlásených 88 účastníkov na 5,5 kilometra dlhej trati. Medzi mužmi na znak úcty k vojnovým veteránom bežalo aj sedem príslušníkov 1. pontónovej roty ženijného práporu Sereď, vrátane svojho veliteľa poručíka Matúša Daňa. Najlepší z pontonierov  sa umiestnil na 21. mieste, avšak to je na špecialistov pre zdolávanie najmä vodných prekážok, pre zmenu, úspech na súši. Dôležité bolo svojím behom podporiť postoj, že mier nie je samozrejmosť.


Pontonieri na Behu veteránovPontonieri na Behu veteránovPontonieri na Behu veteránovPontonieri na Behu veteránovPontonieri na Behu veteránovPontonieri na Behu veteránov

Autor: žpr , Foto: MOSR - Dátum: 16.11.2015
Čítanosť: 4616
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share