Preskocit navigáciu

Do Iraku odchádza plniť úlohy ďalších 24 slovenských vojakov


Do Iraku odchádza plniť úlohy ďalších 24 slovenských vojakov

Slovenskí vojaci budú aj v tomto roku pokračovať v príprave inštruktorov irackých bezpečnostných síl v oblasti odmínovania a už aj v podpore v oblasti opráv vojenskej techniky sovietskej výroby. V priestoroch Ženijného práporu Sereď sa dnes s nimi rozlúčili aj minister obrany SR Peter Gajdoš a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milanom Maximom. V rámci aktuálnej rotácie odchádza do Iraku 24 slovenských vojakov.

„Skúsenosti, ktoré naši vojaci nadobudli počas výcviku doma, môžu teraz odovzdávať príslušníkom irackých bezpečnostných síl tak, aby aj oni boli raz pripravení chrániť svoju krajinu vlastnými silami,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš, pričom zdôraznil, že pripravovať iných môžu vždy iba tí najlepší. Zároveň pripomenul, že každý príspevok Slovenska do medzinárodného krízového manažmentu je dôkazom toho, že Slovensko aktívne prispieva k bezpečnosti nielen v Európe, ale aj vo svete.

Ako uviedol náčelník generálneho štábu generál Milan Maxim, slovenskí vojaci už majú z Iraku skúsenosti. „Niektorí, ktorí sa odtiaľ koncom minulého roka vrátili, idú do operácie znovu. Sú dôkladne pripravení plniť si svoje úlohy a odovzdávať skúsenosti ďalej.“

Profesionálni vojaci budú v rámci druhej rotácie do Iraku plniť úlohy výcvikovej nebojovej misie v súvislosti s aktivitami NATO (NTCB-I). Pôsobenie Ozbrojených síl SR v Iraku je realizované v rámci tzv. výcvikových aktivít NATO, a to so súhlasom Irackej republiky, pričom vymedzenie podmienok je zabezpečené medzinárodnými zmluvami, resp. medzinárodnými zmluvnými dokumentmi. Nejde o bojovú činnosť.


Do Iraku odchádza plniť úlohy ďalších 24 slovenských vojakovDo Iraku odchádza plniť úlohy ďalších 24 slovenských vojakovDo Iraku odchádza plniť úlohy ďalších 24 slovenských vojakovDo Iraku odchádza plniť úlohy ďalších 24 slovenských vojakovDo Iraku odchádza plniť úlohy ďalších 24 slovenských vojakov 2Do Iraku odchádza plniť úlohy ďalších 24 slovenských vojakov 2Do Iraku odchádza plniť úlohy ďalších 24 slovenských vojakov 2Do Iraku odchádza plniť úlohy ďalších 24 slovenských vojakov 2

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 31.01.2018
Čítanosť: 7113
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share