Preskocit navigáciu

Generál Zmeko na rokovaní náčelníkov generálnych štábov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vo Varšave


Generál Zmeko na rokovaní náčelníkov generálnych štábov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vo Varšave

V dňoch 29. a 30. septembra 2020 sa náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky generál Daniel ZMEKO zúčastnil na pravidelnom rokovaní náčelníkov generálnych štábov krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Rokovanie bolo uskutočnené v rámci poľského predsedníctva vo V4 (obdobie 2020/2021) a bolo organizované pod záštitou náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Poľska.

Počas prvého dňa rokovania sa náčelníci generálnych štábov krajín V4 venovali otázkam spoločných operačných požiadaviek na výzbroj, výstroj a vybavenie ozbrojených síl, prípravy spoločnej bojovej skupiny krajín V4 na prvú polovicu roku 2023, spoločného výcviku a cvičení, spoločného pôsobenia v operáciách a misiách, a v neposlednom rade sa dotkli aj otázok rozvoja spôsobilostí pre kybernetickú obranu.

Druhý deň rokovania bol uskutočnený vo formáte náčelníkov generálnych štábov krajín V4 a náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny. Najvyšší predstavitelia ozbrojených síl prerokovali problematiku vzájomnej vojenskej spolupráce a diskutovali o možnostiach jej ďalšieho prehĺbenia a to predovšetkým v oblasti výcviku a cvičení, výmeny skúseností a spoločného pôsobenia v operáciách a misiách.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny v rámci svojho vystúpenia informoval svojich kolegov o súčasnej bezpečnostnej situácii na východe Ukrajiny a v susediacich oblastiach.

Súčasná politická situácia v Bielorusku, z pohľadu bezpečnosti a možných bezpečnostných dopadov na okolité regióny, bola predmetom spoločnej diskusie a prispela k ujasneniu si možných bezpečnostných rizík pri zhoršení súčasného stavu v Bielorusku.


Generál Zmeko na rokovaní náčelníkov generálnych štábov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vo VaršaveGenerál Zmeko na rokovaní náčelníkov generálnych štábov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vo VaršaveGenerál Zmeko na rokovaní náčelníkov generálnych štábov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vo VaršaveGenerál Zmeko na rokovaní náčelníkov generálnych štábov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vo VaršaveGenerál Zmeko na rokovaní náčelníkov generálnych štábov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vo Varšave 2Generál Zmeko na rokovaní náčelníkov generálnych štábov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vo Varšave 2Generál Zmeko na rokovaní náčelníkov generálnych štábov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vo Varšave 2Generál Zmeko na rokovaní náčelníkov generálnych štábov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vo Varšave 2

Autor: SVP-MR , Foto: OS POL - Dátum: 03.10.2020
Čítanosť: 8129
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share