Preskocit navigáciu

V Ružomberku zaočkovali už vyše 9 tisíc ľudí


V Ružomberku zaočkovali už vyše 9 tisíc ľudí

Očkovacie centrum Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN SNP Ružomberok-FN), ktoré sa nachádza v priestoroch COVID-ového pavilónu na Považskej ulici. Od svojho vzniku do 5. marca zaočkovalo vyše 9 tisíc ľudí, konštatuje rotmajster Peter Krupa, ktorý je v nemocnici koordinátorom za OS SR.
Príslušník topoľčianskeho práporu logistiky má v súčasnosti na starosti 45 príslušníkov ozbrojených síl, ktorí v nemocnici vypomáhajú na rôznych pracoviskách. Okrem očkovacieho centra pôsobia vo filtračných stanoch v hlavnom objekte ÚVN, regulujú vstup do nemocnice, dezinfikujú priestory, vypomáhajú na klinike anesteziológie a intenzívnej medicíny, v covidovej i necovidovej časti, na oddelení mikrobiológie, v sklade zdravotníckych pomôcok v nemocničnej lekárni pre potreby nemocnice, na klinike vnútorného lekárstva, na psychiatrickom oddelení, na chirurgii i na infekčnom oddelení. „Ide o vojakov, ktorí absolvovali kurz sanitárov núdzovom stave. Striedajú sa v dvoch či štvortýždňových turnusoch podľa aktuálnych potrieb nemocnice. Na covidovom oddelení to preto môže byť aj dlhšie časové obdobie,“ hovorí rotmajster Krupa, ktorý prácu koordinátora robí už od 8. októbra 2020. Minulý rok vypomáhal od apríla do júna aj v rámci prvej vlny koronakrízy.
Vakcinačné centrum, ktoré pôsobí od 11. januára podľa neho denne zvláda zaočkovať okolo 500 ľudí. Celkovo už do 5. marca vyše 9 tisíc. Vojaci ich informujú a usmerňujú vonku pred samotným centrom. Ďalší sú pri dezinfekčnej bráne, cez ktorú každý prechádza pri vstupe do centra, pôsobia na koordinácii administratívy. Následne už vojak nasmeruje pacienta na konkrétne pracovisko. Túto pomoc podľa rotmajstra Krupu oceňujú najmä starší ľudia, ktorí majú zdravotné problémy. Pre nich je už samotný vstup do takéhoto prostredia veľakrát stresujúci. Vojaci dohliadajú aj na to, aby pacient po zaočkovaní v ambulancii zotrval v pokoji cca 15 minút vo vyčlenených priestoroch a následne vyšiel von označeným východom, aby nevznikal chaos pri vstupe. „Je tu vlastne zavedená linková forma prevádzky vakcinačného centra,“ konštatuje rotmajster Krupa. Centrum po príprave priestorov funguje od pol deviatej do pätnástej ale aj niekedy aj do šestnástej hodiny s krátkou polhodinou prestávkou na dezinfekciu. S cieľom, aby sa neplytvalo očkovacími látkami. Preto v prípade potreby vždy volajú náhradníkov.


V Ružomberku zaočkovali už vyše 9 tisíc ľudíV Ružomberku zaočkovali už vyše 9 tisíc ľudíV Ružomberku zaočkovali už vyše 9 tisíc ľudíV Ružomberku zaočkovali už vyše 9 tisíc ľudíV Ružomberku zaočkovali už vyše 9 tisíc ľudí 2V Ružomberku zaočkovali už vyše 9 tisíc ľudí 2V Ružomberku zaočkovali už vyše 9 tisíc ľudí 2V Ružomberku zaočkovali už vyše 9 tisíc ľudí 2V Ružomberku zaočkovali už vyše 9 tisíc ľudí 3V Ružomberku zaočkovali už vyše 9 tisíc ľudí 3

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 08.03.2021
Čítanosť: 6433
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share